Photobucket
!أهلا وسهلا Ya Allah, sesungguhnya aku mulai sedar bahawa betapa berharganya nikmat nafas yg Engkau beri ini. Kerana tanpa nikmatMu ini, mgkin tdk akn ku merasai manisnya ibadahku utkMu. Ya Rahman Ya Rahim, andai ada lg rezeki bgku, ckupknlh shgga bertemunya diriku dgn pengakhiran Khusnul Khatimah. Amin.. Moga kalian dpt mengambil manfaat coretan dr blog nie..

Friday, November 23, 2012

Ingin Berkahwin Vs Perlu Berkahwin

Ingin  Berkahwin Vs Perlu Berkahwin
Ingin dan perlunya kepada sebuah perkahwinan adalah dua perkara yang berbeza. Semua orang ingin berkahwin, tetapi inginkan sebuah perkahwinan bukanlah menunjukkan kepada perlunya sebuah perkahwinan. Analoginya umpama mengapa kita terasa ingin untuk makan? Sudah tentulah kita ingin makan mungkin adalah kerana kita berasa lapar, aatau kerana makanan yang kita lihat itu terasa sedap atau kerana makanan tersebut adalah makanan kegemaran kita. Namun, apabila kita mempersoalkan mengapa kita perlu makan, maka jawapan yang paling tepat ialah kita perlu untuk makan untuk hidup.
Maka seharusnya perlu bijak berfikir dan membezakan dengan betul, kenapa kita ingin berkahwin dan kenapa kita perlu berkahwin.
Apabila kita ingin berkahwin, selalunya kita akan cenderung kepada memikirkan perkara-perkara yang lebih kepada keseronokan dan menarik sahaja di dalam perkahwinan. Justeru, tidak lah mustahil orang yang memikirkan hanya 'ingin berkahwin' mudah untuk kalah di dalam mengawal nafsu dan pertimbangan rasionalnya mudah dikaburi. Umpama seseorang yang ingin berkahwin untuk suka-suka atau sebab sangat-sangat cintakan si dia, maka demikianlah juga 'perjalanan' perkahwinan yang bakal dihadapi nanti, akan lebih ke arah keseronokan semata-mata.

Namun, seseorang yang memikirkan perlunya berkahwin, pemikirannya lebih bermatlamat, matang dan halatujunya kepada sebuah perkahwinan. Walaupun kadangkala fikirannya tersasar ke arah 'nafsu' namun ianya dapat dilandaskan semula kepada matlamat perkahwinan itu sendiri.  Dengan adanya pemikiran yang bermatlamat, akan membawa kepada siapa yang wajar untuk kita kahwini. Gadis sepertimanakah yang bakal menjadi ibu kepada anak-anak kita. Suami manakah yang akan menjadi pemimpin dalam keluarga kita nanti.
Bersedia Vs Belum Bersedia
Ramai yang akan bertanya, adakah umur dalam 20-an itu terlalu muda untuk berkahwin? Jika era ini, mungkin ramai yang akan berpendapat usia dalam 20-an itu adalah terlalu muda untuk sebuah perkahwinan. Jika ditanya kepada generasi veteran, mungkin ada yang berpendapat dengan berkahwin dalam lingkungan umur demikian agak sedikit 'terlewat', dan mungkin ada juga yang berpendapat ianya umur yang sesuai untuk berkahwin.
Apapun, berkahwin muda atau tidak bukanlah suatu perkara yang perlu dipanjang-panjangkan kerana awal atau lambat adalah termasuk di dalam taqdir seseorang hamba tersebut. Ianya telah pun ditentukan oleh Allah SWT dan telah pun tertulis sejak azali lagi. Persoalannya adalah sama ada seseorang itu terlah bersedia atau belum untuk menuju fasa seterusnya.
Sekiranya seseorang itu memilih untuk berkahwin pada usia muda, maka seharusnya memikirkan dengan mendalam persoalan mengapa perlunya perkahwinan itu berlaku. Jika sekiranya perkara tersebut tidak difikirkan sebaik mungkin ianya adalah tindakan tidak matang dikala usia muda.  Sebagai contoh ingin berkahwin kerana 'Impulsive behaviour' atau 'external pressure' saat melihat sahabat-sahabat yang lain telah berkahwin seorang demi seorang  sorang demi sorang kahwin (terutamanya muslimat).

Kesimpulannya, jika kita melangkah ke fasa seterusnya, dari bujang kepada hidup berumah tangga maka perlulah ditanyakan diri sendiri mengapa perlunya kita berkahwin. Hadamkan lah soalan untuk kita fikirkan, kenapa perlunya perkahwinan itu berlaku. Sesungguhnya, dalam lautan manusia di bumi Allah ini kita memilih untuk mendamba hidup pada hanya seorang sahaja.  Tidak bosan kah? Tidak jemu kah? Tak mual kah? Menatap wajah yang sama saban hari selama bertahun-tahun. Mungkin persoalan itu bakal terjawab bila sudah mengalami sendiri pengalaman tersebut. Mungkin itulah kuasa cinta yang disandarkan kepada Allah yang perlu dirungkai dialam perkahwinan nanti. Dan itulah hikmah penciptaan Allah
" Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir."
(Surah ar-Ruum ayat 21)
Semoga Allah mengurniakan sebuah rumah tangga yang penuh keberkatan, bersama isteri dan anak-anak yang soleh.
"Dan hamba-hamba yang beriman itu berdoa, Wahai Tuhan kami kurniakanlah untuk kami isteri-isteri kami dan anak-anak kami yang jadi penyejuk mata kami dan jadilah kami petuan orang-orang yang muttaqin."
(Surah al-Furqan ayat 74)

No comments:

Post a Comment